Tükrök

Nézet:
Sorrend:

Tükrök az otthonod horizontján

A tükrök kétségtelenül meghatározó elemei az otthon dekoráció világának. Gyakorlatilag otthonunk bármely helyiségében elhelyezhetjük őket. A tükör a régebbi korokban különleges luxuscikknek számított. Az emberek általában a misztikumot és a rejtélyt látták ebben a különleges otthon kiegészítőben. 

Az Ókori Keleten használt első tükrök ezüstből, rézből és bronzból készültek és fényesre csiszolt elemeiknek volt köszönhető, hogy tükörként használhatták őket. Mivel a levegővel érintkezve könnyen oxidálódtak ezek a kezdetleges tükrök, ezért viszonylag kevés ideig voltak használhatóak.

Érdekesség, hogy a ma használatos tükrök a 13. században születtek meg. Pontosan a Velencéhez tartozó Murano szigetén. Az elkészítési móduk is igazán különleges volt. Az üveglapra hártyavékony ólomlemezt illesztettek. Majd ezt követően a lemezre higanyt öntöttek. Az ebből következő, jól tapadó anyag tulajdonképpen a foncsor, amely effektív egy minimális fémbevonat az üveg hátoldalán. Mégis sokkal élesebb képet adott, mint a korábban használt tükrök.

A muránói tükör híre hamar elterjedt, de a kezdetekben természetesen csak a tehetősebb emberek engedhették meg maguknak. A folyamat tulajdonképpen úgy fejlődött tovább, hogy a higanyt felcserélték ezüst foncsorra. Ez a technológia már inkább jellemző a mai tükrök esetében is. Azzal a különbséggel, hogy alumínium bevonatottal is dolgoznak az esetek egy bizonyos részében.

Az optikai tükrök esetében a tükröző fémréteget nem rejtik el az üveg mögé, hanem nyíltan helyezik fel a hordozóanyagra. Ezáltal már nem lesz az átlátszóság követelmény a hordozóanyag számára. Ebből következően pedig szerencsére már más szempontok is érvényesíthetővé váltak. A törhetetlenség, a jó hővezetés és még sorolhatnánk. 

Üvegprizmákat is használtak optikai tükörként, melyek a teljes visszaverődés kihasználva szinte veszteség nélkül tudták elfordítani a fény útját.

Tükrök szimbólumként

Az ókorban a tükör a lelket volt hivatott jelképezni. Az akkori mítoszok szerint a lelket csapdába lehetett csalni a segítségével. Innen ered a közismert görög mítosz is, miszerint a titánok így ejtették csapdába Dionüszosz lelkét. 

Kezdetekben a tükör csupán a tehetősebb rétegek számára volt elérhető és a művészet világában is a nemes tulajdonságoknak volt a legfőbb kifejező eleme. A bölcsesség és erény tulajdonságait is általában a tükörrel együtt ábrázolták. 

A zsidó hagyományban a tükör Mózes kiemelkedő szerepét volt hivatott visszatükrözni. Azonban érdekességnek számít, hogy a buddhizmusban is megjelent a tükör szerepe. Több alkalommal is a buddhizmus az ember 

A japán kultúrában nem mást, mint a magát a császárt jelképezték a tükrök. A nyolcszögletű tükröt összekapcsolták a fém elemmel és az Amateraszu istennővel. A legenda szerint az Amateraszu istennő adta vissza a fényt a világnak.

Tükrök és babonák

Biztosan sokan tudjátok, hogy számos babona fűződik a tükrök világához. Ezek persze nem bizonyított tények, de érdekes lehet megismerni őket. Lássuk a tükrökkel leginkább kapcsolatosan babonákat:

- A tükör széttörése 7év szerencsétlenséget okoz, mivel megsérül a képmás

- Nem szabad széttört tükörbe nézni, mert Ördög van benne

- Nem szabad tükröt mutatni a kisgyereknek, mert ijedős vagy beteg lesz tőle

- Ha valakinek vissza kell fordulnia vagy haza kell mennie mert otthon felejtett valamit, akkor látnia kell a tükörképét, különben akadályos útja lesz

Ha halott van a háznál, akkor a tükröket le kell venni, vagy le kell takarni, nehogy a meghalt lelke csapdába essen, és az élőket ijesztgesse.

Menstruáció, terhesség alatt, vagy közvetlenül szülés után nem szabad a tükörbe nézni, mert ekkor a nő saját nyitott sírját látja.

- A tükör előtt nem szabad rosszat mondani, és saját magunkat kritizálni, mert a tükör visszatükrözi az elmondottakat.

- Minden reggel bele kell nézni a tükörbe, és megkérni, hogy verjen vissza minden rosszat, és ezzel védje meg a házat minden rossztól.

- Az energiák feltölthetők napkelte előtt vagy napnyugta után a tükörkép szemébe nézve.

- A hálószobában az alvót nem szabad tükörnek visszatükröznie, mert akkor az rosszul alszik. Az alvatlanság kivédhető egy, az ágy alá tükröző felületével lefelé fektetve.

Tükrök a Tukkiidesign kínálatában

Kínálatunkban csak és kizárólag minőségi tükör kaphat helyet. Ezeket a tükröket bátran használhatod otthonod bármely helyiségének dekorálására. Természetesen 100% garanciával kínáljuk neked ezeket a termékeket így biztosítva a probléma mentes vásárlást.